در جلسه انجمن بانك داران اروپا مطرح شد

نظر بانكی ها درباره پیوستن به FATF، لازم نیست همه موارد را بپذیریم

نظر بانكی ها درباره پیوستن به FATF، لازم نیست همه موارد را بپذیریم

به گزارش لوازم فلزی اعضای انجمن بانك داران اروپا معتقدند كه نپذیرفتن FATF منافع ملی را با مشكل مواجه می كند و در صورتیكه به FATF نپیوندیم، تمام كانال های رسمی ایران با بانك های خارجی بسته خواهد شد.


به گزارش لوازم فلزی به نقل از ایسنا، جلسه انجمن بانك داران اروپا حول محور اینستكس، وضعیت و رابطه آن با FATF برگزار گردید كه در انتها این جلسه حمید تهران فر - مدیرعامل بانك كارآفرین - با اشاره به محدودیت های اینستكس در آغاز راه، اظهار نمود: این ساز و كار سقف یك میلیاردی دارد و فعلاً فقط كالاهای اساسی است، اما به هر حال این مجرا باید به یك شكلی باز شود، این كانال كه باز شود حتی می خواهند به خارج از مرزهای اروپا هم توسعه دهند.
وی اضافه كرد: تصور غلط ما در كشور این است اگر FATF را نپذیریم، دولت ها با ایران وارد چالش می شوند، در حالیكه اصلاً به این شكل نیست، بلكه هیچ بانكی با ما كار نمی كند و حتی ارتباط بانكی خویش را بانك های كوچكی كه الان داریم را هم از دست می دهیم، با اینكه این بانك ها اصلاً تحت فشار دولت شان هم نیستند.
مدیرعامل بانك كارآفرین افزود: بعد از برجام، ما رفت وآمد با سایر كشورها داشتیم و مذاكرات خوبی در حال انجام بود، دولت ها می خواستند كه روابط بانكی خیلی زود به قبل از زمان تحریم ها برگردد، اما این بانك ها بودند كه تصمیم گرفتند كه فعلاً دست نگه دارند.
تهران فر با اشاره به اینكه حتی اگر دولت ها بانك ها را تحت فشار قرار دهند، بانك ها نمی پذیرند كه با بانك های ایرانی كار كنند، تصریح كرد: اگر FATF را نپذیریم، ارتباط بانكی ما با كل دنیا قطع خواهد شد، یعنی كانال های رسمی آن به هم می خورد، امكان دارد بتوانیم با هزینه های گزاف كارهایی انجام دهیم اما شاه راه اصلی به هم می خورد.
مدیرعامل بانك كارآفرین با اشاره به اینكه FATF تعداد ۴۰ اصل دارد، اظهار نمود: هیچ كشوری نیست كه هر ۴۰ مورد این مصادیق را رعایت كند، بلكه بیشتر از ۳۰ مورد آنرا رعایت می كنند و وارد می شوند، هیچ یك از مقررات بین المللی اینطور نیست كه ۱۰۰ درصد آنرا حتماً اجرا نماییم، در مرحله اول آنرا می پذیرند و پس از آن در حد ممكن تلاش می كنند اقدامات آنرا اجرایی كنند.
وی با اشاره به نظر اكثریت مخالفان پیوستن به FATF، اظهار داشت: دوستان فكر می كنند كه اگر ما FATF را نپذیریم بانك ها با مشكل مواجه می شوند، اما این مشكل بانكی یك عمقی دارد و در نهایت كشور با مشكل مواجه خواهد شد، چراكه ما نمی توانیم دارو، كالاهای اساسی و سایر موارد ضروری را وارد نماییم، كل كشور با مشكل مواجه می شود.
تهران فر با اشاره به اینكه اگر ما FATF را نپذیریم، منافع ملی را از بین برده ایم، خاطرنشان كرد: برخی مطرح می كنند كه " دول اروپایی تضمین می دهند كه اگر عضو شدیم در مقابل این كار را انجام دهند؟ " تاكنون به كدام كشوری تضمین داده شده كه اگر عضو FATF شدید برای شما امتیاز خاصی در نظر می گیریم؟ به نظر من اروپایی ها به ما كمك می كنند.

پایان حیات اینستكس با نپذیرفتن FATF
در ادامه این برنامه، سیاوش نقشینه - چهره ماندگار بانكی - اینستكس را بدون تردید دارای گشایش هایی برای ایران دانست و خاطرنشان كرد: میزان این گشایش بستگی به دامنه عمل اینستكس دارد. اینكه بتوانیم تمام كالاهای مجاز را كه دارای لیسانس صادرات در طرف مقصد هستند را در آن بگنجانیم، موفقیت بسیار بزرگی است كه برای رسیدن به آن زمان لازم است.
وی اضافه كرد: از جانب دیگر مهم این است كه این حساب را چگونه تغذیه می نماییم، هر نوع تخصیص ارز از محل اینستكس بستگی دارد كه ما چگونه در آن یك موجودی ایجاد نماییم و از محل آن تخصیص دهیم.
این چهره ماندگار بانكی با اشاره به اظهارنظر رئیس كل بانك مركزی در این باره، اظهار داشت: این اقدامات را می خواهند گام به گام جلو بروند و تأثیر هر كدام را ببینند و به تدریج آنرا گسترش دهند، سوالات جزئی هنوز معلوم نیست و مقرر است به صورت فاز به فاز جلو برود.
نقشینه با اشاره به اینكه بعد از تحریم، بانك ها در اروپا با یك سكته مواجه گشتند، اظهار نمود: این بانك ها مجبور شدند با هزینه های سنگینی كادر آموزش دیده خویش را ترخیص و خویش را كوچك تر كنند، پس از برجام فوری این را بازسازی و خویش را برای انجام معاملات ایران آماده كردند.
وی اضافه كرد: این بانك ها از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری توانایی های خوبی دارند، اما مسائل سیاسی كار این ها را كند كرده، در بعضی كشورها می توانند معاملات را جاری كرده و پرداخت را انجام دهند و در بعضی كشورها نمی توانند.
به گفته این كارشناس بانكی، طرف هایی كه با ایران كار می كنند، بسیار مهم هستند، آن هایی كه بازار آمریكا را به بازار ایران ترجیح نمی دهند كه در واقع شركت های كوچك هستند، با ایران كار می كنند، اما شركت های متوسط و بزرگ فعلاً دست نگه می دارند.
نقشینه درباره پیش شرط اروپا در خصوص پیوستن به FATF جهت راه اندازی سازوكار مالی، اظهار نمود: به پیش شرط كاری ندارم، اما یك بانك بدون اینكه كشورش تمام مراحل FATF را درست طی نكرده باشد، امكان فعالیت نخواهد داشت و این مربوط به ایران نیست و در همه دنیا همین روال وجود دارد.
وی تصریح كرد: اگر سه ماه دیگر ایران را از فهرست خاكستری به فهرست سیاه FATF ببرند، همین روابط محدود كارگزاری را هم باید خط بطلان بر آن كشید.
نقشینه با اشاره به اینكه FATF بسیار شفاف است، خاطرنشان كرد: فقط كافی است ببینید از مجموع كشورهای دنیا چند كشور این را پذیرفته اند و چند كشور نپذیرفته اند و بعد از آن تصمیم بگیرید كه می خواهید در این گروه اندك چندتایی باشید یا می خواهید در جامعه بین الملل زندگی كنید؟ اساساً همه كشورها هم به فكر منافع ملی خود هستند.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا پذیرفتن FATF آنطور كه مخالفان می گویند، منافع ملی ما را تهدید می كند، اظهار داشت: بستگی دارد كه منافع ملی را چه تعریف كنید!
این كارشناس بانكی با اشاره به اینكه اگر پول نفت را در این حساب قرار گیرد باز هم كفاف كار ما را نمی دهد، خاطرنشان كرد: در بین اروپایی ها ایتالیا، اسپانیا و یونان از ایران نفت می خرند و خیلی هم كم می خرند، مگر اینكه آنها را وادار نماییم كه از ایران نفت بیشتری بخرند یا پول نفتی كه به چین می فروشیم را هم وارد این صندوق كنند كه كار بسیار دشواری است.
نقشینه درباه احتمال توقف فعالیت اینستكس در صورت نپذیرفتن FATF، اظهار داشت: به احتمال بسیار زیاد در صورت نپذیرفتن FATF مبحث اینستكس حیات اینستكس هم با مشكل مواجه می شود.

علی ماجدی: اینستكس وزن سیاسی دارد
در ادامه علی ماجدی، سفیر پیشین ایران در آلمان با اشاره به حجم مبادلات ارزی كشور، اظهار نمود: حجم مبادلات بین المللی ما چیزی حدود ۹۰ میلیارد دلار است و كمك های بشردوستانه ای كه انجام می دهیم در مقابل این رقم، ناچیز است؛ ازاین رو پاسخ ها بسیار روشن است.
سفیر پیشین ایران در آلمان در ارتباط با اینستكس هم اظهار داشت: وقتی مجموعه سه كشور اروپایی كه عضو برجام بوده اند، علیرغم مخالفت های آمریكا سازوكاری را تعریف و حمایت سیاسی می كند، پرارزش است، چراكه بدون حمایت سیاسی این سه كشور، محدودیت ایجاد می شود.
وی اضافه كرد: ما باید در ابتدا وزن سیاسی را به ایجاد اینستكس بدهیم، كار هم برای آنها و ما جدید و زمان بر است، چراكه باید گام به گام و با حوصله پیش رفت كه شبیه برجام نشود و ماندگار و استوار جلو برود.
ماجدی با اشاره به اینكه كانال های موجود ما برای نقل و انتقال مالی فعال است، اظهار داشت: این كانال مقرر است به سایر كانال ها اضافه شود. امروز دولت ها نیستند كه موافقت نمی كنند كه نقل و انتقال مالی انجام دهند، چون اروپا كه ما را تحریم نكرده و حتی از بانك ها هم می خواهند كه با ایران كار كنند، اما این بانك ها هستند كه به علت اهمیت دلار در كارشان با ایران كار نمی كنند.
وی اضافه كرد: ما بین بخش حاكمیتی و دولت با بخش خصوصی این كشورها باید به علت منافع اقتصادی و تجاری شان باید تفكیك قائل شویم، یعنی وقتی این كانال را ایجاد می كنند و از شركت ها و بانك های خود می خواهند كه با ایران كار كنند، یعنی نفس كار مثبت است.

رئیس انجمن بانك داران اروپا: ایجاد اینستكس بسیار مثبت است
همچنین نادر مالكی - رئیس انجمن بانك داران اروپا - با اشاره به اینكه دو سال پیش انجمن بانك های ایران در اروپا را تشكیل دادیم، اظهار داشت: آن زمان برجام وجود نداشت، حالا كه آمریكا از برجام خارج شده، این سازمان حتی مهم تر خواهد شد، چون احتیاج به این سازمان برای تقویت روابط بانكی با اروپا حس می شود.
وی اضافه كرد: تابحال كه اروپا در كنار ایران مانده و حاضر است با ایران همكاری كند؛ همین شركت اینستكس را كه در پاریس ثبت كرده و دولت آلمان و انگلیس هم در آن هستند، برای ما مساله مهمی است.
رئیس انجمن بانك داران اروپا با اشاره به اینكه هر موضوعی برای اجرایی شدن زمان می خواهد، اظهار نمود: شركتی شبیه اینستكس در ایران هم خواهیم داشت و به نظر من نكته مثبت این است كه ایران موفق شد كه اروپا را از دست ندهد.
مالكی افزود: هر شركتی كه آغاز به كار می كند، قدم هایی در پیش خواهد داشت و مهم این است كه دولت ایران یك شركت در ایران و سه كشور دیگر یك شركت در فرانسه بوجود آورده اند كه بسیار مثبت است.



1397/12/13
14:02:31
5.0 / 5
5148
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بازار , برجام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی