طرف عراقی راضی نیست؛

رسمی شدن مرز سیرانبند فقط روی كاغذ

رسمی شدن مرز سیرانبند فقط روی كاغذ

لوازم فلزی: نزدیك به یك دهه از رسمی شدن مرز سیرانبند بانه با مجوز هیئت دولت می گذرد ولی در طول این سال ها تنها این مصوبه روی كاغذ بوده و خبری از تبدیل این خبر به واقعیت در بین نیست.



خبرگزاری مهر – گروه استان ها: در سال های پایانی دهه ۸۰ و در جریان سفر هیئت دولت دهم به استان كردستان مرز سیرانبند بانه بعنوان یك مرز رسمی به تصویب رسید و اعلام گردید كه هماهنگی های لازم صورت گرفته و این رسمی شدن نیز از طرف طرف عراقی در كوتاه ترین زمان ممكن انجام می شود.
درحالی كه از این اعلام نزدیك به یك دهه زمان می گذرد كه نه تنها مرز سیرانبند بانه رسمی نشده است كه رویه های گمركی اعمال شده در این بازارچه مرزی نیز هرچند مدت یك دفعه تغییر كرده و فعلاً خبری از رسمی شدن آن در بین نیست.
بر اساس قانون رسمی شدن یك مرز بین دو كشور نیازمند توافق دوطرفه است و تابحال ده ها و شاید هم صدها جلسه با حضور مدیران و مسئولان دو طرف ایرانی و عراقی برگزارشده است ولی خبری از رسمی شدن مرز سیرانبند نبوده و مسئولان بجای عمل كردن بیشتر به فكر شعار و فضاسازی رسانه ای هستند.



در حال حاضر استان كردستان دارای بیشتر از ۲۰۰ كیلومتر مرز مشترك با اقلیم كردستان عراق است و بنا بر این ظرفیت های زیادی در امتداد مبادله كالا و خدمات در چارچوب های مختلف به وجود آمده و این مهم نیازمند وجود مرزهای مشترك برای این ارتباط است.
دو بازارچه مرزی «سیف» در سقز و «سیرانبند» در بانه هم دیگر گذرگاه ها و معابر ارتباط بین اقلیم كردستان عراق و كشورمان هستند كه هر دو طی یك دهه اخیر با چالش های جدی در راه این ارتباط مواجه بوده اند در سال ۸۴ بازارچه باشماق مریوان بعنوان مرز رسمی اعلام گردید و از آن زمان تابحال این مرز فعالیت داشته و برمبنای آمارهای اعلام شده از طرف مسئولان مربوطه الان باشماق بیشترین میزان مبادله كالای جمهوری اسلامی ایران با اقلیم كردستان عراق را به خود مختص كرده است.
دو بازارچه مرزی «سیف» در سقز و «سیرانبند» در بانه هم دیگر گذرگاه ها و معابر ارتباط بین اقلیم كردستان عراق و كشورمان هستند كه هر دو طی یك دهه اخیر با چالش های جدی در راه این ارتباط مواجه بوده اند و بنا بر این به هیچ عنوان از ظرفیت های در اختیار آنها استفاده نشده است.
وعده های عملی نشده مسئولان درباب مرز سیرانبند بانه
بازارچه سیف سقز سال هاست كه بسته شده و سیرانبند بانه در میان مرز شدن و بازارچه ماندن نیز بلاتكلیف مانده است و بنا بر این باوجود تصویب آن از طرف جمهوری اسلامی ایران طرف عراقی حاضر به همكاری در این زمینه نیست و سال هاست كه قسمتی از ظرفیت ها و توانمندی های موجود در این منطقه در امتداد افزایش مبادلات تجاری بین ایران و اقلیم كردستان عراق بدون استفاده باقی مانده است.
در سال ۹۰ وعده داده شد كه تا آخر سال بازارچه سیرانبند بانه به صورت رسمی مرز می شود و با حضور و استقرار ادارات و سازمان های مسئول، تمامی امورات و رویه های گمركی در آن استقرار پیداكرده و از این ظرفیت برای توسعه و تقویت مبادلات تجاری استفاده گردد.
در جریان سفر استاندار وقت سلیمانیه عراق به استان كردستان و با برگزاری نشست های مختلف سال ۹۲ بعنوان زمان آغاز رسمی شدن مرز سیرانبند بانه اعلام گردید ولی این وعده نیز جنبه عملیاتی به خود نگرفت و وعده استاندار كردستان و همتای عراقی وی نیز برای همیشه بایگانی شد.

راشد عذیری فرماندار بانه در سال ۹۴ در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اقدامات صورت گرفته در بازارچه سیرانبند این شهرستان، گفت: ساخت پایانه موقت در زمینی با زیربنای ۴۶۰ متر و با هزینه ۸۰۰ میلیون تومان و انجام عملیات فیبر نوری و برق كشی و فعالیت پرسنل گمركی قسمتی از اقدامات انجام شده در امتداد ایجاد زیرساخت های تبدیل بازارچه سیرانبند به مرز رسمی بوده است.
امتناع دولت مركزی عراق مهم ترین دلیل رسمی نشدن مرز سیرانبند
راشد عذیری امتناع دولت مركزی عراق را اصلی ترین عامل در عدم تحقق مصوبه رسمی شدن مرز بانه دانست و اظهار داشت: با پیگیری های انجام شده دولت اقلیم كردستان عراق قول داده است كه در آینده مجوز رسمی شدن این بازارچه را از دولت مركزی عراق دریافت كند.
در همین حال و در همان زمان محسن بیگلری نماینده مردم شهرستان های سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار مهر گفته بود كه پیگیر تعیین تكلیف مرز سیرانبند هستیم و بنا بر این در نخستین فرصت مرز سیرانبند رسمی می شود.

عبدالمحمد زاهدی استاندار سابق كردستان نیز در بهمن ماه سال ۹۳ در گفتگو با خبرنگار مهر وعده داده بود كه تا آخر سال جاری مرز سیرانبند بانه از طرف طرف عراقی رسمی می شود و تمامی رویه های گمركی در آن حاكم خواهد شد.
عذیری از فرمانداری بانه كنار رفت و زاهدی هم پس از كردستان حتی از استانداری قزوین رفت و پنج سال هم از وعده های آنها گذشت ولی همچنان مرز سیرانبند بانه رسمی نشده است عذیری از فرمانداری بانه كنار رفت و زاهدی هم پس از كردستان حتی از استانداری قزوین رفت و پنج سال هم از وعده های آنها گذشت ولی همچنان مرز سیرانبند بانه رسمی نشده است و وعده ها فقط كاغذی باقیمانده است.
بهمن مرادنیا استاندار فعلی كردستان از زمان حضور در كردستان نیز بارها درباب رسمی شدن مرز سیرانبند بانه اظهارنظر كرده و حتی سال قبل و در جریان سفر به اقلیم كردستان عراق وعده داد كه طرف عراقی در آینده ای نزدیك مرز سیرانبند را رسمی می كند ولی تمامی وعده های مرادنیا در نزدیك به سه سال اخیر هیچ كدام عملیاتی نشده است.
مرادنیا ۲۳ بهمن ماه سال ۹۷ در جمع مردم شهرستان بانه در اظهاراتی، اضافه كرد: امسال در امتداد ساماندهی بازارچه سیرانبند بانه سالن انبار كالا و محوطه راه اندازی شده كه برای اجرای این طرح ۴۷ میلیارد ریال هزینه شده است.
استاندار كردستان با اشاره به اینكه بازگشایی بازارچه سیرانبند از خواسته های مردم بانه است، افزود: برای بازگشایی این بازارچه علاوه بر پیگیری های مختلف، نشستی در این خصوص با وزیر امور خارجه انجام و در آن بر مسافری كردن بازارچه سیرانبد بانه تاكید شده است.
وعده استاندار كردستان پس از یك سال به نتیجه نرسید
مراد نیا اضافه كرد: وزیر امور خارجه دستور قطعی بازگشایی بازارچه سیرانبند بانه را صادر كرده كه در هفته آینده دستورات لازم در خصوص مقدمات بازگشایی آن انجام می شود.

از آخرین وعده استاندار كردستان نزدیك به یك سال می گذرد ولی همچنان مرز سیرانبند بانه از طرف طرف عراقی بعنوان یك مرز رسمی شناخته نشده است و كماكان تجار و بازرگانان این منطقه باید بوسیله مرز باشماق مریوان فعالیت های تجاری خودرا دنبال كنند.
تلاش های خبرنگار مهر برای كسب اطلاع از دیدگاه مسئولان اقلیم كردستان عراق حاكیست كه مسئولان منطقه اقلیم رسمی شدن مرز سیرانبند بانه را پذیرفته اند و برمبنای قانون كشور عراق، این مهم باید از طرف دولت مركزی تصویب شود تا اقلیم اجازه داشته باشد كه مراودات رسمی تجاری را در این مرز داشته باشد.
بدون شك رسمی شدن مرز سیرانبند بانه بعنوان دومین مرز رسمی استان كردستان با منطقه اقلیم به سبب شرایط خاص منطقه ای در حوزه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی دارای اهمیت ویژه ای است و حال كه مسئولان از آمادگی زیرساخت های آن خبر می دهند بدین سبب لازم است از ظرفیت های دیپلماسی به شكل بهتری استفاده شده و زمینه برای تحقق این مهم برقرار شود.
فراهم كردن بستری جدید برای مبادلات تجاری بین استان كردستان و اقلیم كردستان عراق می تواند ضمن كمك به افزایش صادرات كالا، فرصت های جدید شغلی را در یكی از مرزی ترین نقاط استان كردستان برای افراد ساكن در این منطقه فراهم آورد و بنا بر این انتظار می رود كه مسئولان استان بجای وعده دادن های بی نتیجه، یك دفعه برای همیشه این مهم را به سرانجام برسانند.


منبع:

1398/09/02
17:24:51
5.0 / 5
4310
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , خدمات , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی