رئیس شورای تامین دام كشور:

ذخایر دامی در وضعیت مناسبی است

ذخایر دامی در وضعیت مناسبی است

به گزارش لوازم فلزی، رییس شورای تامین دام کشور ضمن ارائه گزارشی از میزان دام موجود در کشور درمورد قیمت دام زنده اظهار داشت: قیمت دام زنده در محدوده 250 تا 260 هزار تومان و گوساله با احتساب نژاد و کیفیت در محدوده قیمتی170 تا 195 هزار تومان است.



به گزارش لوازم فلزی به نقل از ایسنا، سال۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود که به سبب خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی خیلی از نقاط جهان همچون ایران درگیر خشکسالی شدند و برمبنای داده های سازمان هواشناس کشور، در این سال بیشتر مناطق کشور در وضعیت خشکسالی متوسط تا بسیار شدید قرار داشتند. خشکسالی شدید و بسیار شدید در بیشتر مناطق غرب، جنوب غرب، شمال شرق و استانهای کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، گیلان و سمنان بود. این خشکسالی بسیار شدید در مناطق غرب و جنوب غرب که سرچشمه رودهای بزرگ جنوب غرب همچون دز، کارون و کرخه بسیار خودرا نشان می داد و خشکسالی متوسط تا بسیار شدید در نوار شمالی و شمال شرق کشور، تاثیرات مخرب خودرا بر عملکرد بخش های کشاورزی و دامداری نشان می داد.

اگر همان بازه زمانی که خشکسالی قوت گرفت تا به امروز مقایسه نماییم شاهد این خواهیم بود که قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی در سال ۱۳۹۹حدود ۱۳۰ هزار تومان بوده است این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۱۸۰ هزار تومان در بازار رسید. اما هم اکنون قیمت گوشت گوسفندی تولید داخل بالاتر از ۵۰۰ هزارتومان و گوساله بالای ۴۵۰ هزار تومان است و برمبنای اطلاعات مرکز آمار ایران، گوشت قرمز و گوشت ماکیان بصورت ماهانه درگیر تورم ۱.۷ درصدی و سالانه گرفتار تورم ۵۳.۲ درصدی است.

در این میان نیز به سبب خشک بودن اقلیم ایران و دسترسی محدود به مراتع و همین طور تامین نهاده های مورد نیاز تولید بوسیله واردات هزینه تولید افزایشی است و بگفته رییس شورای تامین دام کشور در چنین شرایطی نمی توان چندان انتظار کاهش قیمت داشت. هر چند که فعلا بازار دام در یک ثبات نسبی قرار دارد. در ادامه این مطلب به شرایط دام و قیمت و میزان تولید داخل و واردات پرداخته خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

موجودی دام سبک کشور ۷۰ میلیون راس


منصور پوریان- رییس شورای تامین دام کشور- در گفت و گو با ایسنا، درباره ی شرایط دام موجود در کشور اظهار داشت: وضعیت ذخایر دام متناسب با میزان تقاضا است. همچون دلیلهای این مطابقت این است که بمنظور تنظیم بازار بصورت منظم واردات در دو بخش گوساله و گوسفندی منجمد زیر قیمت ۳۰۰ هزار تومان و گوشت گرم با قیمت حدود ۳۸۰ هزار تومان به انجام می رسد. بخش دوم تقاضا نیز در حوزه گوشت تولید داخلی است و اگر بخواهیم برآورد درستی داشته باشیم، جامعه را اگر تقسیم بندی نماییم بیشترین میزان تقاضای گوشت منجمد و وارداتی به سبب قیمت پایینی که دارد، طبقه متوسط و روبه پایین جامعه است.

وی درباره ی ذخایر دام موجود در کشور اضافه کرد: ۷۰ میلیون راس جمعیت دام گوسفندی سبک در کشور است که حدود ۴۷ تا ۴۸ میلیون آن دام مولد و باقی آن دام غیرمولد است و طبیعتا بخش عظیمی از آن جهت کشتار است و بخش دیگر آن نیز تا پیش از پروار کامل به کشتار می رسد بدین سبب ذخیره بزرگی است. در بخش گوساله نیز جمعیت قابل کشتار حدود ۵۰۰ هزار راس است. گوساله تفاوت خیلی زیادی با گوسفند دارد. منظور از ذخایر مناسب این است که میزان تولید، پاسخگوی بازار و تقاضا در بازار است.

بیشترین تقاضای گوشت در دسته وارداتی هاست یا تولید داخلی؟

ئیس شورای تامین دام کشور افزود: تقاضای گوشت قرمز در کشور در دو قالب پرمصرف ها و کم مصرف ها جا می گیرد، خانوار شامل کم مصرف ها می شوند و متقاضی گوشت گرم هستند و پادگان ها، زندان ها، واحدهای آموزشی، مطبخ های بزرگ و از این قبیل در گروه پرمصرف ها جای می گیرند و نیاز آنها بوسیله واردات و گوشت های هندی، برزیلی، مغولی و یخ زده تامین می شود و فشاری که این کارخانه ها و... به بازار داخل وارد می کردند و ماده گوساله و گوسفند که مولد هستند برای آنها کشتار می شد از بین رفت در حقیقت از شروع سال ۱۴۰۳ که واردات خوبی انجام شد، نیاز پرمصرفان تامین شد و فشار از بازارهای داخلی برداشته شد.

وی اضافه کرد: بیشترین مصرف کننده و متقاضیان ما در کف بازار، خانوار و رستوران های کوچک هستند و تولید داخل ما می تواند این نیاز را برآورده کند البته به این معنا نیست که بازار نیاز به گوشت ندارد. برای بازار همیشه گوشت نیاز است و اگر نیاز پرمصرفان تامین گردد و فشاری به بازار وارد نشود، امسال می توانیم شاهد بالارفتن جمعیت گله ها و رشد تولید دام باشیم.

رئیس شورای تامین دام کشور افزود: باتوجه به بالارفتن هزینه تولید گوشت داخلی، قیمت دام زنده در محدوده ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان و گوساله با احتساب نژاد و کیفیت در محدوده قیمتی ۱۷۰ تا ۱۹۵ هزار تومان است. قیمت گوشت وارداتی که به شکل گسترده در بازار توزیع می شود، نسبت به گوشت داخلی قیمت پایین تری دارد. قیمت گوشت گوسفندی تولید داخل بالاتر از ۵۰۰ هزار تومان و گوساله بالای ۴۵۰ هزار تومان است؛ بدین سبب تهیه آن برای طبقه متوسط دشوار است.

پوریان افزود: بازار گوشت بدنبال تهیه کالای مورد نیاز است. تفکیکی که باید در جمعیت دام لحاظ نماییم به این صورت است که باید این را در نظر بگیریم تمام دام ما مناسب کشتار نیست. جمعیت ۷۰ میلیونی دام سبک ما قابلیت استحصال گوشت ندارد. قسمتی از آن مولد است و بخش غیرمولد که اصلا مناسب کشتار نیستند و ما باید به دام های کشتاری توجه بیشتری داشته باشیم.

ذخایر دامی کشور در وضعیت مناسبی قرار دارد

ی اضافه کرد: حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون راس دام مناسب کشتار در کشور داریم که جمعیت بسیار مناسبی است و ذخایر مناسبی در بازار وجود دارد. هر چند که از این جمعیت با کشتار کم می شود اما باید توجه داشته باشیم که با زایش هایی که رخ می دهد به این جمعیت افزوده می شود. فصل پاییز برای جنوب و جنوب غرب کشور، فصل زایش و به پیک زایش معروف است؛ بدین سبب جمعیت کشتاری فعلا برای بازار مناسب می باشد و عرضه به شکل گسترده ای صورت می گیرد. سایر اقلام دامی نیز کشتار می شود.

رئیس شورای تامین دام کشور درباره ی تفاوت گوسفند و گوساله اظهار داشت: گوساله دام سنگین وزن و پرحجمی است و همچون گوسفند داشتن نیست بدین سبب در دامداری های بسته نگهداری می شود و اگر بتوانیم ثباتی در قیمت نهاده ها داشته باشیم همانطور که طی چندماه گذشته نیز این ثبات را تجربه کردیم، می توان اظهار داشت که در وضعیت نسبتا مناسبی قرار خواهیم گرفت. هم اکنون نیز ثبات خوبی در بازار به لحاظ کیفی و کمی و همین طور میزان تولید و قیمت وجود دارد.

آیا قیمت گوشت کاهشی می شود؟

ی در پاسخ به این پرسش که آیا در کنار این ثبات شرایط بازار می توانیم شاهد کاهش قیمت نیز باشیم یا خیر؟ مطرح کرد: کاهش قیمت تابع هزینه است. تولید در کشور ما با تولید در کشورهای دیگر متفاوت می باشد. کشورهایی آسیایی همچون ارمنستان، گرجستان، روسیه، قرقیزستان و... که از آنها واردات گوشت به انجام می رسد، به سبب این که اقلیم خوب و شرایط مرتعی مناسبی دارند، هزینه های تولید بسیار پایینی دارند. اما ایران اقلیم خشکی دارد و از مراتع کافی نیز برخوردار نیست و فقر مرتع داریم و این باعث شده که تولید گوشت در کشور ما بیش از طریق نهاده های دامی صورت گیرد.

پوریان افزود: بیشترین حجم نهاده همچون جو، ذرت و... بوسیله واردات تامین می شود بدین سبب ما با شرایط افزایش هزینه پایه تولید مواجه هستیم. سال قبل یکی از اقدامات خوبی که انجام شد این بود که بصورت مدت دار نهاده ها را در اختیار تولیدکننده قرار می دادند و این مسئله بسیار به شرایط تولید کمک کننده بود. همین طور اقدام مناسب دیگری که انجام شد این بود که دام پایه پروار از کشور پاکستان وارد شد و در اختیار دامداران قرار گرفت که تا برج ۱۰ وارد مرحله کشتار می شود. این مسائل توانستند تا حدودی به احیای دامداری دام سنگین کمک نماید. اگر وزارت جهاد کشاورزی همچنان نهاده مدت دار را با قیمت مصوب و مناسب در اختیار دامدار قرار دهد شرایط مساعدی خواهیم داشت. هر التهابی که در بازار نهاده رخ می دهد قیمت و در نتیجه میزان تولید دام را تحت تأثیر قرار می دهد.

وی اضافه کرد: دام پایه پروار برای تولیدکننده بسیار اهمیت دارد چونکه وقتی دام پایه پروار را با هزینه بالایی خریداری کند، هزینه نهایی و قیمت هزینه ای نیز بیشتر می شود اما وقتی دام پایه پروار با هزینه مناسبی در اختیار تولیدکننده قرار می گیرد، قیمت هزینه نیز کاهش پیدا می کند. برای کاهش قیمت اگر بتوانیم در مبدا اقدامات مناسبی انجام دهیم، هزینه تولید کاهش پیدا می کند و در نتیجه نیز گوشت با قیمت مناسب تر و بصورت رقابتی تر با واردات، جایگاه خودرا در بازار پیدا کند.

رئیس شورای تامین دام کشور نسبت به فروش گران تر برخی قطعات گوشت اظهار داشت: در بازار گوشت، به سبب این که بیشترین تقاضا به سمت گوشت های وارداتی است، قصاب ها به سبب این که بتوانند امور خودرا بهتر پیش ببرند، برخی قطعات همچون راسته و فیله را با قیمت های بالاتری عرضه می کنند.

تولید ۷۵۰ هزار تن گوشت خالص و نیاز یک میلیون و ۲۰۰ هزار تنی کشور

وریان درباره ی میزان مصرف گوشت قرمز در کشور اشاره کرد: برمبنای آمار موجود، میزان مصرف گوشت قرمز در کشور بین یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن است و این درحالیست که میزان تولید ما در کشور ۹۰۰ هزار تن در سال است. از این ۹۰۰ هزار تن بخشی نیز خروجی لاشه است و گوشت خالص نیست. ۷۰ درصد از تامین گوشت داخلی ما از گوساله است و میزان تولید خالص گوشت سالانه کشور حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار تن است و با کسری حدود ۳۰۰ هزار تن در سال مواجه هستیم؛ بدین سبب این میزان کسری را باید بوسیله واردات تامین نماییم.






1403/07/24
09:13:36
5.0 / 5
203
تگهای خبر: آموزش , بازار , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی