دبیر انجمن قیر ایران عنوان كرد

درخواست از بانک مرکزی برای اصلاح شیوه رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان

درخواست از بانک مرکزی برای اصلاح شیوه رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان

به گزارش لوازم فلزی، دبیر انجمن قیر ایران ضمن اشاره به شیوه اشتباه بانک مرکزی در رفع تعهدات ارزیِ صادرکنندگان که روند صادرات را مختل کرده و منجر به منفی شدن درآمد ارزی در این عرصه شده است، تاکید مسؤلان کشور را مهری بر تایید این شیوه اشتباه دانسته و اظهار داشت: بهترین راهکار در شرایط فعلی بازگشت به شیوه های قبل است.


به گزارش لوازم فلزی به نقل از ایسنا، حدوداً اواسط شهریور ماه بود که محسن پاک نژاد (وزیر نفت) در نامه ای خطاب به رئیس کل بانک مرکزی، مبحث ''بازگشت ارز حاصل از صادرات شرکتهای تولیدکننده هیدروکربن و قیر'' را بیان کرد.
وی ضمن اشاره به تفاوت نرخ ارز قابل عرضه در تالار حواله ارزی (نیما) و قیمت ارز معامله شده توسط اشخاص معاف از عرضه ارز صادراتی به تالار حواله ارزی (که منجر به کاهش توجیه اقتصادی فعالیت بنگاه های تولیدکننده هیدروکربن و قیر شده است) عنوان نمود که از طرفی دیگر، صادرات محصولات تولیدی این واحدها توسط شرکتهای غیر رسمی که عدم پایبندی آنها به ضوابط بازگشت ارز بیشتر از سایرین (و بخصوص نسبت به واحدهای تولیدی رسمی) محتمل است، شدت گرفته است.
بر این اساس وزیر نفت در این نامه، پیشنهاد می دهد که به منظور رفع معضلات مذکور، «ایفای تعهدات ارزی حاصل از صادرات با استفاده از واردات» برای دو گروه مذکور امکانپذیر شود و مبحث مورد بررسی و تصمیم لازم از راه آن بانک صورت پذیرد.
قابل ذکر است که طبق آمار گمرک، از آغاز سال جاری تا ۲۰ مهر ماه، با صادرات ۲۹.۵ میلیارد دلار در مقابل ۳۷ میلیارد دلار واردات، (صادرات غیرنفتی) هفت میلیارد دلار تراز تجاری کشور منفی شده است.

چرا تراز تجاری منفی شد؟

در این رابطه، مهرداد همتی- دبیر انجمن انجمن قیر ایران- عنوان نمود که وزارت نفت، بعنوان بانی صنعت نفت و فرآورده های کشور خود اذعان دارد و تایید می کند که این شیوه، تراز تجاری را منفی و عملاً در روند صادرات اختلال بوجود آورده است؛ ازاین رو از بانک مرکزی خواسته تا این شیوه به روش های مجاز در بیاید.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه، سیستم مدیریتی که در بانک مرکزی مستقر است، حرف کارشناسان را نمی پذیرد و بر مبنای پیگیری به عمل آمده، مقصر شد که این مورد (بازگشت ارز صادراتی) در جلسه آتی شورای گفتگو بخش خصوصی و دولت که به ریاست وزیر اقتصاد برگزار می شود، در دستور کار قرار گیرد؛ در این حوزه جا دارد که از تلاش ها و حمایت های کمیسیون صنایع مجلس، مرکز پژوهش ها، اتاق بازرگانی و وزارت جهاد که از صادرکنندگان حمایت کرده اند، تقدیر نمود.
این عضو انجمن قیر ایران تشریح کرد: بعد از آنکه در تاریخ ۱۵ آبان ماه سال گذشته، مصوبه ای به صادرکنندگان قیر ابلاغ گردید که بر مبنای آن صادرکنندگان مکلف شدند تا صرفا در سامانه نیما، ارز صادرات قیر را به کشور بازگردانند؛ براین اساس صنعت قیر گرفتار بحران شده و صادرکنندگان بشدت با چالش مواجه شدند؛ بطوریکه به جهت تفاوت نرخ واقعی صادرات با نرخ گمرکی، تعهدات مازاد و موهوم مواجه گشتند. ازاین رو قیمت قیر صادراتی ایران بدلیل همین اختلاف بالا با قیمت منطقه، قابلیت رقابت در بازار را دیگر ندارد. این در حالیست که از طرفی، صادرکنندگان قیر باید بتوانند برای رفع تعهدات ارزی خود، مجوز استفاده از تمام روش های قانونی را داشته باشند.
همتی اضافه کرد: در نتیجه این مصوبه، منجر به صادرات با استفاده از کارت های بازرگانی یک بار مصرف و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور شده است.

بهترین راهکار چیست؟

دبیر انجمن قیر ایران خاطرنشان کرد: سال ۱۴۰۱، چهار میلیون تن قیر به فروش رسید که از این میزان ۱.۸ میلیارد، ارز آن برگردانده شد. اما سال قبل شش میلیون تن قیر صادر شد که به علت ارزش گذاری اشتباه گمرکی، ۲.۲ میلیارد دلار آن به چرخه اقتصاد کشور بازگشت؛ این مورد صرفاً به جهت سیاستگذاری های غلط بانک مرکزی بوده است.
این فعال صنعت قیر تصریح کرد: بهترین راه رفع این نقیصه، بازگشت به روش های چهارگانه تعهد ارزی گذشته (وادات سکه و طلا، کالای مورد توافقی با واردکننده، بازگشت به سامانه نیما با قیمت تمام شده یا واردات کالای مشابه خود) است؛ البته این ها هم کاملا مطلوب نمی باشد اما در این شرایط بهترین راه می تواند باشد.

نامه به رئیس بانک مرکزی و سرپرست دفتر مطالعه مرکز پژوهش های مجلس

قابل ذکر است که ۲۰ شهریور ماه، داود محمدی-رئیس هیات مدیره انجمن قیر ایران- در نامه ای خطاب به سرپرست دفتر مطالعات مرکز پژوهش های مجلس- ضمن اشاره ه این که تولیدکنندگان صنعت قیر ایران با تلاش و سرمایه گذاری خصوصی، مواد باطله پالایشگاه های کشور را در فرایند کاملا رقابتی در بورس کالا خریداری نموده و بعد از طی فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی لازم در کارخانه های خود، محصول نهایی قیر را در رده بندی های استاندارد جهانی تولید کرده و بخش مازاد مصرف داخلی را به کشورهای مختلف جهان صادر می کنند. با شکل گیری این فرایند، علاوه بر ارزش آفرینی و استفاده بهینه از باطله پالایشگاهی نفت ایران، اشتغال زایی های مستقیم و غیر مستقیم قابل ملاحظه ای صورت گرفته و ارزآوری قابل توجهی به کشور ایجاد می شود.
وی تاکید کرده است: بر مبنای ابلاغیه بانک مرکزی، از ۱۵ آبان ماه سال گذشته، بازگشت ارز حاصل از صادرات قیر محدود به سامانه نیما شد؛ به علت وجود اختلاف فاحش بین قیمت ارز سامانه نیما و بازار آزاد، اجبار به رفع تعهد ارزی در سامانه نیما صادرات این محصول را غیراقتصادی کرده و باعث کاهش ارزآوری و حتی توقف کامل صادرات این صنعت خواهد شد؛ بر همین مبنا با هدف امکان صادرات قیر، حضور در بازارهای جهانی رقابت با رقبای منطقه و ارزآوری برای کشور با اجرای ابلاغیه مورد اشاره غیر ممکن خواهد بود. ازاین رو جهت پیشگیری از توقف صادرات و همینطور ایفای تعهد ارزی این صنعت پیشنهاد می شود ایفای تعهد ارزی حاصل از صادرات با استفاده از واردات، غیر امکانپذیر شود.
این فعال صنعت قیر در نامه ای دیگر در شروع مهر ماه، خطاب به رئیس کل بانک مرکزی هم به صراحت این مورد را مطرح و شفاف سازی کرده است.
محمدی به صراحت در نامه خود متذکر شده که انتظار بر آن است که تا نتایج تصمیمات غیرکارشناسی به تعطیلی واحدهای تولیدی و صادرکننده محصول قیر و سایر هم ردیفان آن ختم نشود؛ ازاین رو نسبت به نامه وزیر نفت که خطاب به جنابعالی صادر شده، خواهشمند است در کوتاه ترین فرصت و در جهت پیشگیری از اعمال خسارت بیشتر به اقتصاد کشور، عکس العملی صریح و مناسب همراه با تعدیل و گذر از تصمیمات زیان بار اتخاذی در کمیته اقدام ارزی کشور را معمول و ابلاغ کنید.

نماینده بانک مرکزی جلسات را شرکت نمی کنند

پیرو دعوت مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد، (چهارشنبه ۲۵ مهر ماه) در وزارت اقتصاد تشکیل شد.
نکته مهم اینجاست که این جلسه که با حضور نمایندگان وزارت اقتصاد، سازمان بورس، رئیس کمیته بهبود کسب و کار اتاق بازرگانی و نمایندگان انجمن قیر ایران، نمایندگان اپکس و با غیبت نماینده بانک مرکزی (صالح عسگری) شروع شد.
جلسه بدلیل غیبت و بی توجهی نماینده بانک مرکزی به حاشیه رفت؛ اما در نهایت به پیشنهاد مدیر جلسه، مبحث بررسی معاملات ارزی در بورس مطرح شده و نماینده سازمان بورس ضمن عرضه توضیحاتی، خواهان پشتیبانی از مبحث شد.
همینطور امین فلاح (نایب رئیس هیئت مدیره انجمن قیر) و حسین قناتی (دبیر کمیسیون صادرات انجمن قیر) ضمن عرضه توضیحات لازم، ضمن رد پیشنهاد بورس به مبحث رفع تعهد ارزی که دغدغه اصلی صنعت است، پرداخته و با توضیح زوایای تلخ ابلاغیه آبان ۱۴۰۲ بانک مرکزی و یادآوری تمایل وزیر اقتصاد بر طرح مبحث خروج قیر از شمول بند یک در نشست اصلی شورای گفتگو، بر خواسته فعالانِ صنف تاکید کرده که مورد توافق و تصویب قرار گرفت.
از نکات بسیار مهم این جلسه هماهنگی و وحدت کلام نمایندگان اتاق، انجمن واتحادیه در دفاع از پیشنهاد بخش خصوصی و لزوم اصلاح ابلاغیه بانک مرکزی در مورد شیوه های رفع تعهد ارزی میتوان یاد کرد.


1403/07/26
14:00:58
5.0 / 5
7
تگهای خبر: اتاق بازرگانی , استاندارد , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی