دومینوی چالش فولادسازان ادامه دارد روز گذشته برق، امروز گاز

دومینوی چالش فولادسازان ادامه دارد روز گذشته برق، امروز گاز

به گزارش لوازم فلزی، با عنایت به شرایط گاز و برق احیانا واحدهای تولید آهن اسفنجی که از گاز بعنوان منبع اصلی انرژی استفاده می نمایند، مجبور به کاهش تولید خواهند شد اما این اتفاق چه اثری بر قیمت آن و زنجیره تولید فولاد خواهد داشت؟


به گزارش لوازم فلزی به نقل از ایسنا، امروزه نزدیک شدن به فصل سرما نگرانی ها در رابطه با تأمین انرژی صنایع مختلف همچون صنعت فولاد، افزایش پیدا کرده است. در واقع اولویت مصرف گاز به تأمین نیازهای خانگی اختصاص می یابد و چنین موردی به کمبود انرژی برای این صنعت منجر می شود. در نتیجه، واحدهای تولید آهن اسفنجی که از گاز بعنوان منبع اصلی انرژی استفاده می نمایند، مجبور به کاهش تولید خواهند شد.
روند تغییرات قیمتی این محصول در سال ۱۴۰۲ نشان داده است میانگین نرخ معامله شده آهن اسفنجی در فروردین ۱۴۰۲ از قیمت ۱۰ هزار و ۹۱۰ تومان با جهش حدود ۲۵ درصدی (معادل ۲ هزار و ۷۰۰ تومان) به قیمت ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان در اسفند ماه رسیده است. در واقع، با عنایت به روند چند سال گذشته در تولید آهن اسفنجی، انتظار می‎رود قیمت این محصول در بورس کالا تا پایان زمستان به ۷۲ درصد قیمت شمش بلوم و یا حتی بیشتر برسد.
در این راستا، محسن مصطفی پور، مدیر عامل مجتمع فولاد غدیر نی ریز اظهار داشت: طبیعتاً در زمستان با عدم تولید کافی در واحدهای اسفنجی، عدم توازن عرضه و تقاضا تشدید شده و به احتمال زیاد افزایش قیمت محصول را به همراه خواهد داشت. در کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی، گاز بعنوان خوراک اصلی محسوب می شود؛ بنابراین اگر از میزانی بیشتر کاهش پیدا کند، به تعطیلی کامل کارخانه ها منجر خواهد شد.
افزایش قیمت ناشی از ناترازی عرضه و تقاضاست
وی افزود: در واقع تجربیات سنوات گذشته نشان داده زمانیکه ناترازی در عرضه و تقاضا به وجود می آید، افزایش قیمت اتفاق می افتد؛ ازاین رو احتمالا سال جاری هم همین روند مجدداً رخ خواهد داد.
از طرفی، رضا وکیلی، مدیر فروش شرکت فولاد خوزستان در این خصوص بیان نمود: در فصل زمستان، به علت کاهش تأمین گاز و محدودیت های احتمالی برق، تولید کاهش خواهد یافت و به تبع آن تقاضا برای آهن اسفنجی هم امکان دارد کاهش یابد؛ همانند شرایطی که در تابستان شاهد بودیم. اگر محدودیت جدی در برق اعمال نشود، احتمالا در زمستان به آهن اسفنجی نیاز پیدا می نماییم که بنابراین فولادسازان از الان نگران این مورد بوده و اقداماتی را شروع کرده اند.
وکیلی عنوان کرد: طبق روند سالهای گذشته، در شرایط مازاد آهن اسفنجی، قیمت این محصول تا حدود ۵۵ درصد قیمت شمش کاهش می‎یابد و در وضعیت کمبود آن، حتی تا ۷۲ درصد قیمت شمش افزایش خواهد یافت. با عنایت به این تجربه اگر کمبود تولید ادامه پیدا کند، می توانیم انتظار افزایش قیمت را داشته باشیم.
پیش بینی قیمت آهن اسفنجی تا پایان سال
همینطور حسین بختیاری، کارشناس فولاد اظهار داشت: قیمت میانگین آهن اسفنجی در زمستان سال قبل نسبت به پاییز، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد رشد داشت و با عنایت به آمار، میتوان گفت تقریبا به همین میزان، عرضه هم کاهش پیدا کرده بود. بر همین اساس، انتظار می رود در صورت کاهش ۱۰ درصدی میزان عرضه، قیمت محصول ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یابد.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی، فولادسازان به میزان کاهش تولید، ضرر می کنند؛ ضمن این که تولیدکنندگانی که بخش نورد هم دارند، با افت تولید در شمش و میلگرد مواجه خواهند شد. همینطور با عنایت به آمار شرکت ملی گاز ایران، چندین میلیارد دلار هزینه برای زیرساخت های گاز لازم داریم تا نیاز فعلی صنایع را برآورده کنند.
محمدعلی ابوئی مهریزی، نایب رییس انجمن نوردکاران فولادی ایران هم مطرح کرد: سال قبل قیمت آهن اسفنجی حدود ۱۴ تا ۱۶ هزار تومان بالا رفت، در حالیکه آخرین قیمت آن در آبان ماه ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان بوده که با عنایت به عوامل تولید از راه گاز و بخصوص گندله که افزایش حدود ۸۰ درصدی داشته، سود کمتر از ۳ درصدی دارد.
عوامل رشد قیمت آهن اسفنجی
وی افزود: قطعی برق برای واحدهای تولیدی و از طرفی، افزایش هزینه گندله که تحت تاثیر نرخ ارز آزاد قرار گرفته، از عوامل رشد قیمت آهن اسفنجی هستند. این در حالیست که گندله در بازار داخلی حتی گران تر از قیمت صادراتی به فروش می رسد.
ابوئی تاکید کرد: بطور قطع تغییر قیمت آهن اسفنجی سال جاری رخ خواهد داد و در صورتیکه قیمتها به محدوده ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان برسد، تازه به سطح سال قبل خواهیم رسید؛ در حالیکه افزایش هزینه ها، شامل قیمت گاز و هزینه های جانبی، نرخ تمام شده تولید را بشدت افزایش داده است.
نایب رییس انجمن نوردکاران فولادی خاطرنشان کرد: از طرفی، افزایش قیمت هایی که ابتدای زنجیره درحال رخ دادن است، غیرمنطقی بوده و در این راستا، میتوان گفت دست های پنهانی وجود دارد که توازن قیمتی را به هم ریخته و غیر عقلانی عمل می کند. بر همین اساس، در صورتیکه هزینه های مواد اولیه همچنان با نرخ ارز آزاد محاسبه شود، احتمالا سال جاری قیمت تمام شده آهن اسفنجی به بیشتر از ۲۰ هزار تومان برسد.




منبع:

1403/08/14
09:22:01
5.0 / 5
169
تگهای خبر: بازار , تولید , شركت , صادرات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی